CLOSE
0 0
Котлети по киевски (Котлеты по Киевски)

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
2 бр Пилешки гърди около 250 - 300 гр. всяка
50 гр. Масло
2 бр. Яйце
6 с.л. Брашно
150 гр. Галета
500 мл. Олио
Сол

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Котлети по киевски (Котлеты по Киевски)

Особености:

  Една чудесна рецепта, при която пилешките гърди е невъзможно да останат сухи.

  • 45 мин
  • Порции: 4
  • Средно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Котлети по киевски (Котлеты по Киевски) е ястие придобило огромната си популярност по времето на СССР, но корените и са по-далеч назад във времето. Според най-правдоподобно звучащата версия рецептата за котлети от птици (Cotelettes de volaille) е била пренесена от Франция по време на управлението на императрица Елисавета (1741 – 1762), която изпраща млади хора във Франция да изучават кулинарния бизнес. Счита се, че френският вариант е измислен от известният френски готвач Никола Апер (Nicolas Appert).

  След войната от 1812 г., когато всичко френско излиза от мода, котлетите са преименувани на “Михайловски”, тъй като се твърди, че са измислени от главния готвач на ресторант, разположен недалеч от двореца Михайловски. Рецептата бива забравена за дълго време и едва през 1947 г. един от киевските готвачи се възползва от нея, давайки на ястието ново име Котлети по киевски (Котлеты по Киевски).

  За разлика от Котлетите по московски, котлети по киевски се правят не от кайма от цели пилешки гърди. На руски думата “котлета” всъщност означава кюфте, но при котлетите по киевски са наречени така заради облата форма на завършеното ястие.

  Накратко казано котлети по киевски представляват пилешки гърди, които са начукани, за да придобият плоска форма, в които се увива парче масло и след това се панира в двойна суха панировка. Това е базовата рецепта, но има и вариации, при които в маслото се слагат различни подправки.

  Характерно за оригиналната рецепта на Котлети по киевски е също, че към парчето пилешко филе се оставя костичката наричана на български “ядец” – това е онази разклонена костица с форма налатинската буква V. Това разбира се не е осъществимо при купуване на филета от магазина, така че ако желаете да спазите напълно оригинала ще трябва да купите бройлери и сами да отделите филето заедно с костиците.

   

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово
  30 мин.

  Подготовка на пилешките гърди

  Парчето масло се разрязва на 4 продълговати части, които се оформят допълнително с ръце ако е необходимо. Поставят се в съд с лед за около 10 мин, за да се стегнат. Двете филета се разцепват на две и се начукват, така че да станат достатъчно плоски, за да се навиват на руло. Овкусява се леко със сол.

  Във всяко филе се завива внимателно по едно парче масло, като се внимава да остане колкото може по-малко въздух и да е плътно завито. Полумените продълговати, овални рола се поставят за малко в кубчетата лед.

  2
  Готово
  15 мин.

  Пържене

  Олиото се загрява в дълбок тиган до около 160 °С. Яйцата се разбиват. Ролцата се овалват в следния ред: брашно, яйца, галета, яйца, галета, след което се поставят внимателно с лъжица да се пържат в олиото. Съдът трябва да е с такава дълбочина, че котлетите да са напълно потопени при пърженето. Пържат се около 6-7 минути.

  3
  Готово

  Сервиране

  Котлети по киевски се сервират горещи, най-често с гарнитура от картофено пюре, пържени картофи, или грах.

  Avitohol

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Салата от ряпа и зелена ябълка (Салат из редьки и зеленого яблока)
  предходна
  Салата от ряпа и зелена ябълка (Салат из редьки и зеленого яблока)
  Картофено-яйчен кейк (Kartoffelæggekage)
  следващa
  Картофено-яйчен кейк (Kartoffelæggekage)
  Салата от ряпа и зелена ябълка (Салат из редьки и зеленого яблока)
  предходна
  Салата от ряпа и зелена ябълка (Салат из редьки и зеленого яблока)
  Картофено-яйчен кейк (Kartoffelæggekage)
  следващa
  Картофено-яйчен кейк (Kartoffelæggekage)

  Добавете Коментар