CLOSE
0 0
Пача със свински език

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
400 гр. Език свински
400 гр Джолан
200 гр. Свинско зурла
400 гр. Свинско буза
100 гр. Морков от туршия
100 гр. Краставички, кисели
6 ск. Чесън големи
4 бр. Дафинов лист
1 ч.л. Бахар
1 ч.л. Пипер, черен
20 гр/кг Сол

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Пача със свински език

Особености:

  Една пача с добавка...

  • 1 ч. 20 мин.
  • Порции: 4
  • Лесно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Пача със свински език е моя модификация на класическата българска пача, която впрочем така, или иначе се приготвя с разлики в различните региони на България и съседните страни. Основната рецепта знам от баща ми, добавянето на език е мой принос 🙂 Давам рецептата във вариант на желирана пача със свински език. За тези които обичат пача чорба мисля, че добавянето на повече от бульона и стоплянето са елементарни.

  Баща ми винаги слага при сипването на пачата в купички за да изстине, кисели краставички, чесън и моркови от туршия – от царска, от пресносолна, каквито има под ръка.

  Смята се, че пачата произхожда от традиционната арменска кухня, където се нарича “хаш” (խաշ). Хашът и неговите вариации са традиционни ястия в Афганистан, Албания, Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Иран, Ирак, Турция, Северна Македония, Монголия и някои страни от Персийския залив. На Балканите се нарича с думата “пача”, която е турска дума с персийски произход. На персийски пача (پاچه‎) е дума означаваща долната част на джолана.

  Едно от първите писмени сведения за пачата е още от 1184 г. в пътеписа “Облекчаване на треска” на арменския лекар Микхтар Хераци. В България пачата се прави предимно от свинско, докато в мюсюлманските държави се слагат овчи, говежди и козешки джолани.

  Моята пача със свински език може да не е най-традиицонния вариант, но на мен и на семейството ми ни харесва.

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово
  1 ч. 10 мин.

  Варене

  Всички меса се слагат в тенджера под налягане, без да се режат. Добавят се солта, бахара и черният пипер. Налива се вода, така че месото да е покрито. Котлона се включва на максимална стерен, докато заври (тенджерата започва да пищи, свири, фъска и пр...), след което се намалява на средна степен и се вари 1 час от момента на завиране. След това котлонът се изключва, тенджерата се отмества и се отваря клапанът за изхвърляне на парата. С него трябва да се внимава и да се отваря постепенно, защото парата е чного гореща и лесно изгаря.

  2
  Готово
  10 мин.

  Поставяне в купичките

  Месото се изважда от тенджерата и се напрязва на парчета с размер 1 - 2 см. Краставичките, чесънът и морковите се нарязват на колелца и се добавят към месото. Месото се разбърква, за да може различните видове, както и зеленчуците да се разпределят равномерно и се изсипва в 4 подходящи по размер купички. След това купичките се заливат с бульона останал от варенето и се прибират в хладилника. Нашата пача със свински език трябва да престои една нощ, за да се желира добре.

  3
  Готово

  Сервиране

  Ястието Пача със свински език се сервира като купичките се обръщат с дъното нагоре в чиния и желираната пача се отделя внимателно от стените, така че в чинията да остане идеалната форма на купичката.

  Avitohol

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Овнешко със зеле (Fårikål)
  предходна
  Овнешко със зеле (Fårikål) е едно от най-любимите норвежки национални ястия
  Шопска салата
  следващa
  Шопска салата – класиката, която ни направи популярни
  Овнешко със зеле (Fårikål)
  предходна
  Овнешко със зеле (Fårikål) е едно от най-любимите норвежки национални ястия
  Шопска салата
  следващa
  Шопска салата – класиката, която ни направи популярни

  Добавете Коментар