CLOSE
0 0
Сельодка под шуба (Сельдь под шубой)

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
800 гр. Херинга
4 гл. Цвекло средно големи
4 бр. Картофи средни към големи
4 бр. Морков средни към големи
8 бр. Яйце
1.5 гл. Лук, кромид голяма
5 с.л. Майонеза

Питателност

1000
Общо, ккал за порция
55 гр.
Протеини
67 гр.
Мазнини
50 гр.
Въглехидрати

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Сельодка под шуба (Сельдь под шубой)

Особености:

  Сельодка под шуба заедно с Оливие са двете любими салати, неотменна част от руската новогодишна трапеза.

  • 60 мин.
  • Порции: 4
  • Средно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Сельодка под шуба (Сельдь под шубой) е салата от херинга и зеленчуци, широко разпространена в Русия и страните от бившия СССР. От около средата на 60-те години на миналия век тази салата се e превърнала в традиционно ястие на празничната и новогодишната трапеза заедно със световно известната салата Оливие, или както ние я наричаме “руска салата”.

  Основното в рецептата Сельодка под шуба е слой от пикантни филета от осолена херинга, нарязани на малки парченца, подредени върху плоска чиния и последователно покрити със слоеве настъргани варени картофи, моркови и цвекло, като могат да се добавят и слоеве лук и зелени ябълки.

  Салатите, приготвени от съставки, подобни на тези при Сельодка под шуба, са били разпространени през първата половина на 19 век и в скандинавската и немската кухни като салати от херинга.

  Как точно се появява в Русия не е доказано, но според една много разпространена версия, историята на рецептата е свързана с политиката. Сельодка под шуба се появява през 1918 г., във връзка с опитите да се помири пролетариата със селяните.

  Съкращението ШУБА означава Шовинизму и Упадку — Бойкот и Анафема (на шовинизма и упадъка – бойкот и анатема). През 1918 г. политическата ситуация е бурна и хората искат да открият историческата истина. Най-подходящото място за това били евтините кръчми за народа (трактир), където било обичайно да се търси истината в спор. При такива спорове често се стигало до чупене на чинии, обвинения в контрареволюция и пеене на революционни песни, застанали върху масите.

  Един московски собственик на няколко популярни таверни, Анастас Богомилов, започнал да мисли как да избегне подобни изстъпления в своите заведения. Помогнал му неговият готвач Аристарх Прокопцев, като предложил да се укротят бунтовниците, като се действа през стомасите им. Той измислил ястието Сельодка под шуба, което се състояло от няколко съставки, всяка от които символизирала нещо.

  Сельодката била символ на пролетариата, картофите, морковите и лукът символизирали селяните, а цвеклото било революционното знаме. Френският майонезен сос е символ на Френската революция. Според друга версия майонезата символизира съюза на Антантата, който бил външен враг на болшевиките, а Франция е била част от този съюз. Според някои в началото не се е слагала майонеза, а е долавена към рецептата по-късно.

  Посетителите на таверните харесали тази салата и започнали да я поръчват често като мезе. Консумирайки такава калорична салата, посетителите се напивали и се карали по-малко. И така за първи път Сельодка под шуба се появила точно в навечерието на 1919 г.

  Не се знае доколко е вярна тази версия, но ако е измислена, то някой доста се е постарал. 🙂

  През 2016 г. Сельодка под шуба влиза и в историята на рекордите. Денят на сельодката се чества ежегодно в град Калининград. През 2010 г. готвачите приготвят огромна порция Сельодка под шуба. Теглото на приготвената салата е 488 кг, а дължината е 11,8 метра. За производството на тази салата били необходими 50 кг херинга, около 100 кг цвекло и моркови, 158 кг картофи, 720 яйца и 50 кг майонеза. Готвачи от 6 ресторанта в града участвали в приготвянето на тази огромна салата.

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово
  50 мин.

  Подготовка

  Обелете и почистете заланчуците. Сварете цвеклото, морковите, картофите и яйцата. Накълцайте картофите и яйцата на ситно и настържете цвеклото и морковите. Нарежете лука доста ситно. Нарежете херингата на малки парченца, като предварително отстраните костите, ако има такива.

  2
  Готово
  10 мин.

  Подреждане

  В тавичка с вертикални стени започнете да редите първо херинга, след това лук, картофи, яйца, моркови, цвекло. Между слоевете се намазва тънко с майонеза.
  Сельодка под шуба се сервира добре охладена.

  Avitohol

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Бьоф Строганов (Беф-Строганов)
  предходна
  Бьоф Строганов (Беф-Строганов) е изключително популярно ястие от Руската империя
  Сибирският борш (Борщ сибирский)
  следващa
  Сибирският борш (Борщ сибирский) e още един ароматен вариант на популярната супа
  Бьоф Строганов (Беф-Строганов)
  предходна
  Бьоф Строганов (Беф-Строганов) е изключително популярно ястие от Руската империя
  Сибирският борш (Борщ сибирский)
  следващa
  Сибирският борш (Борщ сибирский) e още един ароматен вариант на популярната супа

  Добавете Коментар