CLOSE
0 0
Сирене фондю (Käse Fondue) е едно от най-популярните швейцарски ястия

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Сирене фондю (Käse Fondue) е едно от най-популярните швейцарски ястия

Особености:

  Сирене фондю (Käse Fondue) е един чудесен, лесен избор за студени зимни вечери.

  • 30 мин.
  • Порции: 6
  • Лесно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Сирене фондю (Käse Fondue) е едно от трите най-популярни и обичани швейцарски ястия. Най-кратко казано се изразява в потапяне на различни вкусни неща в купа с лепкаво, топено сирене. Пасва чудесно на студените алпийски вечери в планините.

  Първата известна рецепта за сирене фондю датира от 1699 г., публикувана е в тогавашна готварска книга и се е наричала „Käss mit Wein zu kochen“, което в превод означава „да се готви сирене с вино“.

  Смята се, че това ястие е рожба на алпийски фермери в Швейцария, които приготвяли вино, чесън и билки със сирене като начин да изразходват остатъците си, когато прясна храна не е била налична през зимата. Земеделските семейства събирали втвърдено сирене, хвърляли го в тенджера, наречена какелон, която е била натрита с чесън и наплискана с малко вино и го разтопявали на огъня.

  Думата fondue произлиза от френския глагол “fondre”, означаващ “да се топя”, използван като съществително. За първи път е засвидетелстван писено на френски през 1735 г., в Cuisinier moderne на Винсент ла Шапел, а на английски през 1878 г.

  Сирене фондю  не винаги се е приготвяло както го познаваме днес. Според една вариация от 1735 г. е смес от яйца и сирене. Този вариант е споменат от Жан Антелм Брила-Саварин–  известен френски политик и гастроном, който пренебрежително го описва като „нищо друго освен бъркани яйца със сирене.“

  Около 1875 г. рецептата, както я познаваме днес е запдокументирана за първи път във френските Рона-Алпи, близо до швейцарската граница.

  Докато точните корени на модерното сирене фондю са малко неясни, замъглени някъде по френско-швейцарската граница и между алпийските фермери и богатите класи, асоциацията с Швейцария бива циментирана от Schweizer Käseunion или швейцарския съюз на сиренето, през 1930-те години.

  Като опит да се насърчи консумацията на сирене и като начин да се обединят швейцарците, съюзът пропагандира сирене фондю и раклет като национални ястия.

  “La fondue crée la bonne humeur” или “фондю създава добро настроение” е само един от лозунгите, използван в явната и агресивна маркетингова кампания на Съюза на сиренето, наричан също “сирена мафия”.

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово
  15 мин.

  Подготовка на продуктите

  За приготвянето му е необходим керамичен съд с форма на дълбок тиган, който се поставя на масата върху стойка, под която гори спиртник. Ястието се приготвя на трапезата и се яде директно от този съд. Трите настъргани сирена се смесват в отделен съд заедно с брашното. Съдът за Фондюто се намазва отвътре със счуканите скилидки чесън. Прибавя се виното и се загрява, докато стане горещо, но без да завира.

  2
  Готово
  15 мин.

  Готвене

  Прибавя се лимоновият сок, ракията и подправките. Прибавя се на части сместа от настърганите сирена, като се изчаква да се разтопи предишната добавена част и тогава се прибавя следващата. Трябва да се получи нещо като гъст крем. След това пламъка на спиртната горелка се регулира до степен, позволяваща на Фондюто най-бавното и леко възможно врене.

  3
  Готово

  Сервиране

  Хлябът, нарязан на едри кубчета се набожда със специални дълги вилици с два шиша, натопява се във Фондюто, изважда се, завърта се вилицата, за да се навият нишките, на които сиренето неизбежно се точи, през това време то изстива леко до степен да може да се яде.

  Avitohol

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Императорска супа (Zuppa imperiale)
  предходна
  Императорска супа (Zuppa imperiale) – италианско изкушение
  Ризото миланезе / ризото по милански (Risotto alla milanese)
  следващa
  Ризото миланезе / ризото по милански (Risotto alla milanese)
  Императорска супа (Zuppa imperiale)
  предходна
  Императорска супа (Zuppa imperiale) – италианско изкушение
  Ризото миланезе / ризото по милански (Risotto alla milanese)
  следващa
  Ризото миланезе / ризото по милански (Risotto alla milanese)

  Добавете Коментар