CLOSE
0 0
Дъблинска яхния Кодъл (Coddle)

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
500 гр. Бекон всякакви обрезки от корема на прасето
500 гр. Наденица, сурова
1,5 кг. Картофи
3 гл. Лук
1 ч.л. Пипер, черен
2 - 3 ч.л. Сол

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Дъблинска яхния Кодъл (Coddle)

Особености:

  Дъблинска яхния Кодъл (Coddle) е едно просто, пипателно ястие с аромат на домашен уют.

  • Порции: 4
  • Лесно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Дъблинска яхния Кодъл (Coddle) е традиционно ирландско ястие, което исторически е било приготвяно от остатъци, т.е. каквито продукти е имало под ръка, затова няма установена точна, стандартна рецепта. Най-общо ястието се състои от свински обрезки, наденица и картофи. Понякога се слагат и моркови, но това изглежда е по-нова придобивка.

  Тези прости основни съставки се нареждат на слоеве в голяма дебелостенна тенджера и бавно се готвят във фурната. Въпреки простотата си дъблинска яхния Кодъл се получава вкусна и питателна, особено подходяща за студен зимен ден.

  Дъблинска яхния Кодъл, както споменах традиционно се готви в чугунена тенджера със дебели стани и капак във фурната, но може да се приготви и на котлон, ако наистина тенджерата ви е с дебели стени за равномерно разпределение на температурата.

  Единствените подправки, които се ползват са сол, черен пипер и евентуално магданоз. Наденицата, която се слага е сурова, от едромляно месо.

  Името идва от глагола coddle, което означава да се готви храна във вода без да кипи, който от своя страна произлиза от caudle, което идва от френския термин, означаващ „леко да се вари, вари или задушава“.

  История

  Дъблинска яхния Кодъл датира от първия ирландски глад (Irish Famine) през XVIII в., когато хората са използвали за готвене всичко, което са имали под ръка. Гладът от 1740-41 г. се дължи на изключително студено и след това сухо време в последователни години, което води до загуби на храна по три причини: поредица от лоши зърнени реколти, недостиг на мляко и щети от замръзване на картофите.

  По това време зърнените храни, особено овесът, са били по-важни от картофите като основни продукти в диетата на повечето работници. Семействата използвали остатъците от месо в четвъртък, тъй като католиците тогава не можели да ядат месо в петък.

  Хората от провинцията, които се премествали в Дъблин, за да намерят по-добри възможности за работа, донесли със себе си кокошки и прасета, които да отглеждат за храна. След като прасето бивало заклано и продадено, остатъците били използвани за направата на колбаси. Колбасите и изрезките били сваряване с кореноплодни зеленчуци, за да се направи евтино и питателно ястие.

  Дъблинска яхния Кодъл е била любимото ястие на ирландския писател Джонатан Суифт (Jonathan Swift) – човекът написал (освен други неща) “Пътешествията на Гъливер”.

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово
  20 мин.

  Подготовка на продуктите

  Беконът се нарязва първо на 5 - 6 мм. дебели резени, а след това на парчета с размер около 2 на 5 см. Запържва се в тиган до златистокафяво. Надениците също се запържват до златистокафяво, като мазнината от тях и бекона се запазва. Когато беконът и наденицата се отцедят добре, се поставят на дъното на подходяща тенджера. Лукът се нарязва на дебели резени и се разстила върху месото. Картофите се обелват, нарязват на парчета с размер около 3 см. и се разстилат върху лука. Овкусява се с чер пипер и сол.

  2
  Готово
  120 мин.

  Готвене

  Включете фурната на 150 градуса. Подредете равномерно на слоеве 1/3 от всяка съставка в този ред: лук, бекон, наденица, картофи. Повторете наслояването на останалите съставки още два пъти, като уплътнявате с ръце. Сипете две чаши вода, полейте с останалата от пърженето мазнина и сложете да се задушава във фурната за около 2 часа. След двата часа проверете дали месото и лукът са достатъчно меки и ако е необходимо го оставете за още 30 мин.

  3
  Готово

  Сервиране

  Дъблинска яхния Кодъл (Coddle) се сервира гореща, като се предлагат парчета начупен ръжен, или ирландски соден хляб. Ястието може да се съхранява няколко дни в хладилник.

  Avitohol

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Италиански кюфтета с картофи на фурна (Polpette di carne e patate al forno)
  предходна
  Италиански кюфтета с картофи на фурна (Polpette di carne e patate al forno)
  Италианска месна яхния с лук (Spezzatino di carne con cipolle)
  следващa
  Италианска месна яхния с лук (Spezzatino di carne con cipolle)
  Италиански кюфтета с картофи на фурна (Polpette di carne e patate al forno)
  предходна
  Италиански кюфтета с картофи на фурна (Polpette di carne e patate al forno)
  Италианска месна яхния с лук (Spezzatino di carne con cipolle)
  следващa
  Италианска месна яхния с лук (Spezzatino di carne con cipolle)

  Добавете Коментар