CLOSE
0 0
Йоркширски пудинг (Yorkshire pudding)

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
4 бр. Яйце
150 гр. Брашно
200 мл. Мляко
30 мл. Олио
1/2 ч.л. Сол

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Йоркширски пудинг (Yorkshire pudding)

Особености:

  Едно много лесно и бързо традиционно английско ястие - гарнитура.

  • 25 мин.
  • Порции: 4
  • Лесно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Йоркширски пудинг (Yorkshire pudding) е изключително популярно английско ястие, сервирано като гарнитура към различни меса и особено като част от т.нар. Неделно печено (Sunday roast). Представлява смес от брашно, яйца и мляко, подобна на тази за палачинки, която се пече на фурна във формички подобни на тези за мъфини, а понякога и в тиган.

  The Art of Cookery made Plain and EasyТочният произход на рецептата за йоркширски пудинг е неизвестен, като общият консенсус е, че това е ястие, свързано със Северна Англия. Префиксът “Йоркшир” е използван за първи път в публикация на Хана Глас (Hannah Glasse) през 1747 г. в книгата Изкуството на готвенето, направено просто и лесно (The Art of Cookery made Plain and Easy).

  Хана Глас, е писателка на готварски теми и става световно известна точно със споменатата книга и рецептата за йоркширски пудинг. Книгата е преиздавана многократно и остава много популярна и днес.

  Защо обаче се нарича Йоркширски пудинг? Първата ни асоциация, когато чуем думата “пудинг” е свързана със сладки десерти. Първоначално, през средните векове обаче пудингът е бил храна на базата насъстояща се от месо. По неясни причини обаче в края на 18-ти век тогавашните пудинги вече не са на базата на месо. Друга особеност е, че традиционният йоркширски пудинг се сервира с или преди основното ястие, а не като останалите пудинги, които са сладки и се сервират като десерт.

  Първоначално Йоркширски пудинг често е бил сервиран и като основно ястие, заедно с английски лучен сос (Onion gravy) например. Това е така, защото в миналото месото е било скъпо и работническата класа не е можела да си го позволява често.

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово
  5 мин.

  Подготовка

  Загрейте предварително фурната до 230 °C (ако е вентилаторна до 230 °C). Във формичка за мъфини с 12 дупки сложете по малко олио във всяка дупка, така е дъното да бъде покрито. Поставете формата във фурната за да се загрее. Понякога вместо олио може да се сложи и мазнина останала от готвене на месо.

  Сложете брашното в купа, разбийте 4 яйца до гладкост и добавете към брашното. Постепенно добавете млякото и продължете да разбивате, докато сместа стане напълно без бучки. Подправете със сол, понякога и с черен пипер.

  2
  Готово
  20 мин.

  Готвене

  Извадете горещата форма от фурната. Внимателно и равномерно изсипете тестото в дупките. Поставете формата обратно във фурната и печете 20 минути, докато пудингите набухнат и станат светлокафяви.

  За доброто набухване е изкрючително важно мазнината и формичката да са напълно нагряти и след слагане да се пече да не се отваря фурната.

  3
  Готово

  Сервиране

  Йоркширски пудинг се сервира веднага, горещ. Ако остане може да се съхранява в хладилник до 1 месец.

  Avitohol

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Свински пай (Pork pie)
  предходна
  Свински пай (Pork pie)
  Английски лучен сос (Onion gravy)
  следващa
  Английски лучен сос (Onion gravy)
  Свински пай (Pork pie)
  предходна
  Свински пай (Pork pie)
  Английски лучен сос (Onion gravy)
  следващa
  Английски лучен сос (Onion gravy)

  Добавете Коментар