CLOSE
0 0
Кранакан (Cranachan) – кралят на шотландските десерти

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
2 с. л. Овесени ядки
300 г Малини
на вкус Пудра захар
350 мл Сметана, двойна
2 с. л. Мед
2-3 с. л. Уиски

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Кранакан (Cranachan) – кралят на шотландските десерти

Сметана и малини, мед и уиски – звучи точно толкова хубаво, какъвто е и вкусът му.

  • 20
  • Порции: 4
  • Лесно

Продукти

Приготвяне

Сподели

Кранакан е традиционен шотландски десерт, който се приготвя от сметана и пресни малини и се подсилва с шотландски овесени ядки и уиски, разбира се. Звучи точно толкова хубаво, колкото е и на вкус – неслучайно го наричат „безспорният крал на шотландския десерт“.

История на кранакан

Първоначално кранакан е бил поднасян по време на шотландския празник на реколтата Сауин (Samhain) през юни, когато е било времето да се берат малините. Cranachan всъщност се появява заради крауди, популярна местна закуска от меко сирене крауди, което се смесва с леко препечени овесени ядки, сметана и мед. По време на сезона на малините, те се добавят към него. Но в кранакан има и нещо повече.

Рецепти и разновидности

Тъй като е доста стар, логично е, че има разнообразни рецепти за приготвянето на този пудинг. По-ранните варианти използват сирене крауди вместо сметаната или в допълнение към нея, като дори понякога я наричат крем крауди. Други по-стари рецепти са по-обрани, като пропускат уискито и не държат на наличието на плодове.

В по-съвременните кухни сиренето крауди е заменено с обикновена бита сметана, която се смесва с уиски , мед и пресни малини, както и с препечени овесени ядки, накиснати за една нощ в уиски.

Алтернативните версии на рецептата включват кранакан с портокали, със спайс ром и бисквитка. За кранакан с ром алкохолът се смесва с бита сметана и се поставя върху бисквитката, след което се добавят малините. Ако нямате малини, можете да използвате стафиди, напоени с уиски. Шоколадов кранакан може да се приготви с нарязани препечени лешници, кафява тръстикова захар мусковадо и шоколад.

Кога и как се сервира

Днес кранакан може да се прави целогодишно, но шотландците все още обичат да го приготвят при специални случаи. Традиционен начин за сервиране е да се донесат общи съдове с отделните съставки на масата, така че всеки да може да добави от тях в личната си порция според вкуса си.

Днес кранакан се сервира готов, в средно високи десертни чаши.

Стъпки при Приготвяне

1
Готово
15

Подготовка

Разпределете овесените ядки върху лист за печене и ги запечете, докато замиришат богато. Няма да потъмнеят бързо, така че използвайте обонянието си, за да прецените кога уханието на ядки е достатъчно. После ги охладете.
Направете пюре от малини, като натрошите половината плодове и ги прекарате през сито. Подсладете на вкус с малко пудра захар. Разбийте двойната сметана, докато стегне, и добавете меда и уискито. Разбъркайте всичко, но внимателно, като се стараете да сметаната да не спадне. Опитайте сместа и добавете още от мед или уиски, ако ви се стори, че има нужда. Добавете овесените ядки и разбъркайте леко, докато сместа стане твърда.

2
Готово
5

Сервиране

Редувайте пластове от крема, пюрето от малини и цели малини в 4 високи чаши за сервиране. Оставете леко да се охлади преди консумация.

Todorka

Отзиви за Рецептата

Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
Картофи със сушени чушки (Patate e peperoni cruschi)
предходна
Картофи със сушени чушки (Patate e peperoni cruschi) – италианска кухня
Ербацоне (Erbazzone) – един традиционен италиански пай
следващa
Ербацоне (Erbazzone) – един традиционен италиански пай
Картофи със сушени чушки (Patate e peperoni cruschi)
предходна
Картофи със сушени чушки (Patate e peperoni cruschi) – италианска кухня
Ербацоне (Erbazzone) – един традиционен италиански пай
следващa
Ербацоне (Erbazzone) – един традиционен италиански пай

Добавете Коментар