CLOSE
0 0
Луканка без черво в сушилня

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

400 гр. Месо, свинско
400 гр. Месо, телешко
200 гр. Сланина
1 ч.л. Кимион
1 с.л. Чубрица
1 с.л. Пипер, червен
2 ч.л. Пипер, черен
1.5 ч.л. Сол
1 ч.л. Захар

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Луканка без черво в сушилня

Луканка без черво в сушилня

Особености:
  • 12 ч. и 30 мин.
  • Средно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Луканка без черво в сушилня е рецепта, с чиято помощ преодолях най-досадните дейности при правенето на луканки и суджуци – миенето на черва и притесненията около сушенето. Дали е достатъчно студено, дали не е прекалено влажно, дали няма да мухляса, дали няма да я кълват птички, дали няма да я огрее слънце на балкона и пр. Освен това за хората живеещи извън България намирането на черва не е лесно, ако изобщо е възможно според страната.

  Тъй като дълбоко в себе си съм мързелив (въпреки че в реалния живот не ми остава никакво време да го проявя), обичам да използвам всяка възможност за улесняване на нещата. 🙂 Наскоро си купих така наречения дехидратор, което означава уред  за сушене. Използва се предимно за зеленчуци и плодове и в упътването не се споменава никъде месо, но какво от това? Трябва обаче да пробвам поне гъби веднъж 🙂

  В крайна сметка изчетох немалко рецепти за луканка, които впрочем не се открояват с някакво разнообразие и реших да пробвам. В рецептата няма да видите някакви новости откъм продукти, но досега никъде не видях комбинацията луканка без черво в сушилня. Има немалко рецепти за луканка без черво, но не и със сушилня. Предполагам, че може да се изсуши и във вентилаторна фурна, но не съм го пробвал, а и разходът на електроенергия ще бъде по-висок, затова не мога да го препоръчам.

  Резултатът при моята луканка без черво в сушилня е добър според мен, като кайзероването, което го няма при заводските луканки определено подобрява вкусът. Това което липсва е опушеният аромат, който присъства при заводските луканки. Там при процеса на сушене има и пушене в по-голяма, или по-малка степен. Другото, както ще видите и на снимката е, че смлях каймата прекалено ситно и сега при разрязване не се вижда характерната сланинена шарка. Следващия път ще я смеля по-едро и ще добавя пушен бекон вместо сланината, за да докарам онзи аромат на пушено.

  Следващото нещо, което ще пробвам след луканка без черво в сушилня, ще бъде да изсуша по този начин кайзерована пъстърма.

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово
  20 мин.

  Подготовка на каймата

  Месата и сланината се смилат относително на едро. Добавят се всичката сол, всичкия кимион, 1 ч.л. чер пипер и 1 ч.л. захар. Ако се чудите защо захар - тя играе ролята на естествен консервант. Каймата се замесва, така че подправките да се разпределят. Навсякъде пише, че трябвало да престои една нощ, но аз нямах търпение и продължих направо. Не виждам това да е нанесло някакви вреди на крайния резултат.

  2
  Готово
  10

  Оформяне и кайзероване

  Та приготвих сместа за кайзероване - 1.с.л. червен пипер, 1 с.л. чубрица, 1 ч.л. чер пипер като ги разбърках добре. Може да не ви стигне, затова просто увеличете количеството в същите пропорции, ако е необходимо. Оформянето на каймата във форма на луканка става в стреч фолио. Пробвах първо с ръце, но не ми се получи. С фолиото става много лесно - оформяте с ръце колкото можете, след това завивате във фолиото и на плота притискате и намествате докато видът ви хареса.

  3
  Готово
  12 часа

  Сушене

  Суших като правих междинна проба на десетия час колко е твърда. Излезе общо 12 часа. Естествено я сложих да се суши през нощта, тъй като през деня не ми се чака, а пък уредът издава пренебрежимо слаб звук. Температурата на уреда е 70° която като гледам се оказва някаква стандартна, средна температура при тези сушилни.
  И така от днес за утре имате луканка без черво в сушилня избягвайки един куп радини вълнения около сушенето и прочие.

  Avitohol

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Кюфтета по чирпански
  предходна
  Кюфтета по чирпански – класически тракийски вкус
  Огретен от тиквички
  следващa
  Огретен от тиквички
  Кюфтета по чирпански
  предходна
  Кюфтета по чирпански – класически тракийски вкус
  Огретен от тиквички
  следващa
  Огретен от тиквички

  Добавете Коментар