CLOSE
0 0
Класическа кубинска рецепта за коктейл дайкири

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
40 мл Ром, бял карибски
1 бр. Лайм
10 мл Захарен сироп
Лед

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Класическа кубинска рецепта за коктейл дайкири

Дори да използвате само висококачествени съставки, вашето дайкири може да се окаже неприятна напитка, защото истинската тайна на коктейла е в баланса – точно както в живота.

  • 5 мин
  • Порции: 1
  • Лесно

Продукти

Приготвяне

Сподели

Коктейлът дайкири в най-чистата си форма е прост и някак възвишен. Той е деликатна комбинация между суровата свежест на рома, сладостта на захарта и сока от лайм. Това, че всяка съставка трябва да бъде с най-високо качество, се разбира от само себе си, но дори тогава вашето дайкири може да се окаже неприятна напитка, защото истинската тайна на коктейла е в баланса – точно както в живота. Ако изберете прекалено сладък ром, ще пиете нещо като течен бонбон. Ако прекалите с цитрусите, ще получите възкисела алкохолна лимонада.

История на коктейла

Добре познатият алкохолен коктейл се появява преди векове и еволюира от старомодна „необходимост“ за моряците през фино усъвършенстван кубински коктейл до масово произвеждан готов продукт, забъркван по различна технология.

Според някои източници предшественикът на дайкири се появява още през 1740 г., когато американският адмирал Едуард “Старият грог” Върнън се е опитвал да задържи военноморските си офицери трезви, като разреждал рома им с вода и сок от лайм. Според други днешната версия прилича на кубинския коктейл от 19-ти век Canchánchara, в който се смесват ром, лайм, мед и вода.

А през 1898 г., когато американският инженер Дженингс Кокс се озовава в кубинския град Дайкири в търсене на мини. Тук историята предлага два варианта: или Кокс е пил от напитката като начин да предпази от жълта треска екипа си, или просто му е свършил запасът от джин на парти, което го накарало да посегне към леснодостъпния ром в Куба. Кокс е комбинирал захар, ром, минерална вода, натрошен лед и лимонов сок в достатъчно големи количества за шестима души и нарекъл сместа в чест на родното ѝ място. Тази класическа комбинация е усъвършенствана от кубинските бармани, които създали дозата за една напитка и започнали да разбиват всичко с шейкър, вместо да сервират върху лед.

По време на Втората световна война кубинският ром се оказва един от най-лесно достъпните видове алкохол в САЩ и това бързо прави коктейла популярен в страната, а оттам – и по целия свят.

Любимото дайкири на Ърнест Хемингуей

Разказват, че писателят Ърнест Хемингуей пиел толкова често дайкири в El Floridita в Хавана, че в крайна сметка създали рецепта специално за него – т. нар. Papa Doble. Този вариант се прави с четворна мярка бял ром, лайм, сок от грейпфрут и ликьор мараскино.

Варианти на коктейла

Съществуват още няколко специални варианта – ягодово, бананово, авокадово дайкири и др., в които се слагат парчета от съответния плод. В някои рецепти се добавя съвсем малко количество допълнителен алкохол като ликьор мараскино или синьо кюрасао. Сокът от лайм също може да бъде заместен или смесен със сок от лимон или грейпфрут.

Стъпки при Приготвяне

1
Готово

Приготвяне

Направете прост захарен сироп, като загреете вода и разтворите в нея захар в съотношение 1:1. Изцедете сока от лайма.
Сложете всички съставки заедно в шейкър и разбийте добре заедно с леда.
Сервирайте коктейла прецеден, в коктейлна чаша. Украсете с резен лимон.

Todorka

Отзиви за Рецептата

Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
Оригинално мохито – кубинска рецепта
предходна
Оригинално мохито – кубинска рецепта
Австрийска крем супа от карфиол
следващa
Австрийска крем супа от карфиол (Karfiolsuppe)
Оригинално мохито – кубинска рецепта
предходна
Оригинално мохито – кубинска рецепта
Австрийска крем супа от карфиол
следващa
Австрийска крем супа от карфиол (Karfiolsuppe)

Добавете Коментар