CLOSE
0 0
Виенски шницел

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
4бр. х 200 гр. Месо, телешко Тънки резени
2 бр. Яйце
4 с.л. Брашно
Галета
200 мл. Олио
Сол
Лимон

Питателност

560 ккал.
Общо, порция
35 гр.
Протеини
20 гр.
Мазнини
60 гр.
Въглехидрати

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Виенски шницел

Особености:

  Виенски шницел (Wiener Schnitzel) и шницел по виенски (Schnitzel Wiener Art) са две различни неща. Прочетете защо.

  • 30
  • Порции: 4
  • Средно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Виенски шницел (на немски Wiener Schnitzel) представлява тънко начукано телешко месо месо без кост, което в последствие бива панирано и изпържено. Въпреки, че ястието е част от традиционната виенска кухня векове назад, името му “виенски шницел” е въведено за пръв път през 1862 г. от австрийски генерал, живял доста време в Италия.

  Виенски шницел е запазено име и е защитен от австрийските закони. Според тях ястието може да се нарича „ виенски шницел“ само ако е направено от телешко месо. Всяка друга вариация няма право да бъде наричана по този начин. Шницел от свинско, или пилешко би могъл да бъде наричан например “шницел по виенски” (Schnitzel Wiener Art).  Според традицията, шницелът трябва да е по-голям и краищата му леко да се подават от чинията.

  Има разногласия между австрийски и италиански кулинарни експерти и историци за това, къде всъщност е създадено ястието виенски шницел. Два отделни клона на династията Хабсбург твърдят, че са създателите на шницела, или на неговия италиански колега – котлета по милански (Cotoletta Milanese). Италианската страна е категорична, че котлетът по милански е бил поднесен за първи път като част от менюто за банкет, проведен през 1134 г. в Милано. Основната разлика между виенския шницел и котлета по милански е, че при второто месото е с кост, докато при първото е обезкостено.

  Други историци и кулинарни ентусиасти твърдят, че ястието виенски шницел всъщност е било имислено от древните римляни. Според някои исторически данни те са първите, които започват да омекотяват месото, като го начукват и първите които го панират.

  Тези данни могат да бъдат намерени в най-старата съществуваща готварска книга, написана от Апикус от 1 век.
  Предполага се, че след това римляните са пренесли виенския шницел в германските страни. Исторически данни показват също, че телешкото месо е било много популярно в Северна Италия и на територията на съвременна Австрия през Средновековието.

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово
  10

  Подготовка на месото

  Телешкото трябва да е на възможно по тънки и големи на площ резени. Обикновено в месарниците знаят как се отрязват парчета за шницел. Внимателно начукайте шницелите докато достигнат дебелина от 4 мм. и ги посолете. Поставете тигана с олиото на котлона и го оставете да загрява на средна температура на котлона.

  2
  Готово
  20

  Пържене

  В 3 отделни купи сложете брашното, разбитите яйца и галетата. Започнете овалването на месото от брашното, после в яйцата и завършете с галетата. След това потопете шницела в загрятото олио. Пържете докато долната част стане златиста и след това обърнете. Панировката трябва да седи "свободно"около шницела, а не да бъде плътно прилепнала.

  3
  Готово

  Сервиране

  Традиционно се сервира с картофена салата за гарнитура, като се слага резенче лимон, което да бъде изстискано върху шницела.

  Avitohol

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  паста карбонара
  предходна
  Паста Карбонара (Pasta alla carbonara)
  салатата табуле
  следващa
  Салатата Табуле – средиземноморска и древна
  паста карбонара
  предходна
  Паста Карбонара (Pasta alla carbonara)
  салатата табуле
  следващa
  Салатата Табуле – средиземноморска и древна

  Добавете Коментар