CLOSE
0 0
Ескаливада (еscalivada) – печени зеленчуци по испански

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
4 бр. Патладжан малки
4 глави Лук, кромид
4 бр. Чушка червена
2 бр. Домат
1/3 чаша Зехтин екстра върджин
2 скилидки Чесън
Сол

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Ескаливада (еscalivada) – печени зеленчуци по испански

Особености:

  Името „ескаливада” идва от каталунския диалект и означава „сготвено в пепел” – традиционният начин на приготвяне е в жаравата на огън, напален от дърва.

  • 105
  • Порции: 4
  • Лесно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Ескаливада (еscalivada) е ястие от печени зеленчуци, което често се приготвя в районите на Каталуния и Арагон. Това е типична селска гозба от домати, патладжани, чушки и лук.

  Името „ескаливада” идва от каталунския диалект и означава „сготвено в пепел” – традиционният начин на приготвяне е в жаравата на огън, напален от дърва. Това им придава специфичен опушен аромат. Зеленчуците могат да се пекат на скара над жарта, но могат и да се сложат направо върху нея, а после да се обелят. Но може да се приготви успешно и в домашни условия – във фурна или на скара с дървени въглища.

  Ескаливада е мултифункционално ястие и може да се използва почти за всичко. В Испания го сервират самостоятелно с хрупкавия каталунски хляб кока, като гарнитура на месо или риба, като салата с аншоа или маслини, като предястие. Това прави ескаливада съвършена гозба както за лятото, така и за зимата. Обикновено се сервира топла или със стайна температура.

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово

  Предварителна подготовка

  Измийте зеленчуците и ги намажете с четка със зехтин.
  Изберете дали ще печете на фурна, или на жар. Разпалете скарата на дървени въглища така, че да има силна жар. Ако ще печете на фурна, загрейте я до 260 градуса.

  2
  Готово
  30

  Печене на скара

  Сложете зеленчуците директно върху скарата и поддържайте жарта силна. Обръщайте ги често. След около 20-30 минути, когато корите им почернеят, а отвътре омекнат, ги махнете от огъня. Имайте предвид, че доматите вероятно ще станат готови първи, а патладжаните – последни. Изваждайте ги при готовност.

  3
  Готово
  30

  Печене на фурна

  Наредете зеленчуците в голяма тава. По желание може да подложите в нея фолио или хартия за печене. Печете по същия начин – обръщайте често и след 20-30 минути, когато се запекат отвън и омекнат отвътре, извадете от печката.

  4
  Готово
  75

  Приготвяне на ястието

  След като извадите изпечените зеленчуци от скарата или фурната, увийте ги в хартия (може и вестник) и ги сложете в найлонов плик да изстиват около час. След това ги развийте и ги обелете – опечените кожици на патладжаните, чушките и доматите и външната люспа на лука. Изчистете семето на чушките и ги нарежете по дължина на ивици с широчина около 3 см. По същия начин нарежете и патладжаните, и доматите, на които е добре да извадите семето. Наредете всичко в купа. Нарежете лука на кръгчета, а чесъна – на ситно, и ги наредете отгоре. Разбъркайте зехтина със сол и полейте ястието.

  Todorka

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Баварско леберкезе
  предходна
  Баварско леберкезе (Bayerischer Leberkäse) – как да го направим у дома
  супа топчета
  следващa
  Супа топчета както я правим ние
  Баварско леберкезе
  предходна
  Баварско леберкезе (Bayerischer Leberkäse) – как да го направим у дома
  супа топчета
  следващa
  Супа топчета както я правим ние

  Добавете Коментар