CLOSE
1 0
Ирландският соден хляб (Soda Bread) – хлябът номер 1 на Ирландия

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
500 Брашно
400 ml Мляко, кисело
1 ч.л. Сода
1 ч.л. Сол

Питателност

210
Общо, ккал
8
Протеини
1
Мазнини
43
Въглехидрати

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Ирландският соден хляб (Soda Bread) – хлябът номер 1 на Ирландия

Особености:
  • Порции: 4
  • Лесно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Ирландският соден хляб е емблематичен ирландски хляб и ирландците защитават неговата идентичност с гордост. Ирландският соден хляб заедно с ирландската яхния (Irish Stew), Ирландските картофени питки (Fadge), ирландското уиски и тъмния портър стаут ​​е една от традиционните храни, свързвани с Ирландия. В Ирландия терминът „черен хляб“ обикновено се използва за обозначаване на соден хляб и пекарите за износ ще ви кажат, че в навечерието на Св. Патрик, международното търсене на ирландски соден хляб нараства драстично.

  Но как започва всичко? Ирландският соден хляб е направен за първи път в Ирландия през Викторианската епоха – след като натриевият карбонат (предшественик на днешния натриев бикарбонат или сода за хляб) е произведен за първи път през 1791 г. от французина Никола Льоблан (Nicolas Leblanc).

  До около Втората световна война повечето содени хлябове се правели само у дома, в хотели или ресторанти. Като хлебен продукт на содения хляб се гледало с презрение от повечето професионални пекарни в Ирландия. През 19-ти и началото на 20-ти век в Ирландия е било почти невъзможно да се получи направен в пекарна соден хляб, тъй като те са правили само хляб с мая.

  Днес ирландският соден хляб е популярен както в домакинствата, така и сред търговските пекарни.

  Според Обществото за Опазване на Илрандския соден хляб (The Society for the Preservation of Irish Soda Bread), най-ранната публикувана рецепта за соден хляб е в лондонско списание през 1836 г. – също по-късно повторена в няколко американски вестника – която се отнася до „разписка за приготвяне на соден хляб“, намерена във вестник в Северна Ирландия. Твърдението: „няма хляб, равен на него за ободряване на тялото, насърчаване на храносмилането, укрепване на стомаха и подобряване на състоянието на червата.“

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово

  Замесване на тестото

  Брашното се смесва със содата и солта и се пресява. Добавя се мляко до получаване на меко тесто. Тестото се размесва умерено. Оформя се самун с дебелина 5 - 6 см.

  2
  Готово

  Печене

  Слага се да се пече във фурна нагрята до 220°С за около 30 мин. При необходимост се завива с хартия, за да не прегори отгоре. Когато е готов хлябът трябва да кънти на кухо при почукване с пръсти по кората. Веднага след като се извади от фурната се завива с кърпа и се оставя 10 - 15 мин.

  Avitohol

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Испанската Тортиля / Тортия от картофи (Tortilla de patatas)
  предходна
  Испанската Тортиля / Тортия от картофи (Tortilla de patatas)
  салата оливие
  следващa
  Салатата Оливие – една интересна история
  Испанската Тортиля / Тортия от картофи (Tortilla de patatas)
  предходна
  Испанската Тортиля / Тортия от картофи (Tortilla de patatas)
  салата оливие
  следващa
  Салатата Оливие – една интересна история

  Добавете Коментар