CLOSE
0 0
Ирландска яхния (Irish Stew)

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
1.5 кг. Месо, овнешко с кокал
1 кг. Картофи
2 гл. Лук, кромид
700 гр. Морков
1 вр. Магданоз
Сол

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Ирландска яхния (Irish Stew)

Особености:
  • 1 ч. 15 мин. - 3 ч. 15 мин.
  • Порции: 6
  • Лесно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Ирландска яхния е традиционно ирландско ястие, приготвено от овнешко месо, или агнешко месо, както и картофи, лук, моркови и магданоз. Тя произхожда от Ирландия, но се появява в готварски книги в цяла Европа, включително в Guide Culinaire на Escoffier на Auguste Escoffier (1846-1935).

  Ирландска яхния е засищащо, ароматно ястие, приготвено с най-лесно достъпните съставки за времето от което идва. Ирландците исторически са отглеждали предимно овце и кореноплодни култури за препитание. Овцете осигурявали вълна за топли дрехи, мляко за пиене и приготвяне на сирене и накрая храна. Картофите са били основната хранителна култура преди картофения глад.

  Ирландска яхния, или “stobhach gaelach”, както се нарича на ирландски, традиционно се е правела от овнешко месо и то овнешки вратове, джолани и други считани на времето за второкачествени части от животното.  Кореноплодните зеленчуци добавят допълнителен вкус и правят храната засищаща. Понякога се добавяли ряпа или пащърнак, както и ечемик, когато имало такива.

  Въпреки че ирландска яхния традиционно се приготвя с овнешко месо, за времето си е била основно евтино ястие, в което се хвърляли остатъците и се добавяли картофи. На днешно време ирландска яхния се приготвя, освен с овче и агнешко, също и с говеждо месо.

  Има два основни начина за приготвянето – предварително сваряване и обезкостяване на месото и последващо готвене, или всичко заедно в съд с капак. Аз предпочитам първия, тъй като дава възможност месото да се свари по-бързо в тенджера под налягане,както и месото да се обезкости преди последващото варене.

  Някога се е готвела в котел над огъня, но на днешно време се използват дебелостенни тенджери за котлон.

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово
  15 мин.

  Подготовка на продуктите

  Измийте, обелете и нарежете лука на едри кубчета, почистете морковите и ги нарежете на дебели колела. Измийте и обелете картофите, след което ги нарежете наполовина, или на четири ако са големи. Нарежете месото на едри парчета. Нарежете магданоза на средно ситно.

  2
  Готово
  1 - 3 часа

  Приготвяне

  Вземете голяма тенджера с дебели стени и я напълнете до половината с вода. Ако използвате глинен съд с капак се слага малко по-малко вода. Добавете картофите, морковите, лука и месото. Гответе на слаб котлон и разбърквайте от време на време, докато месото се свари, което отнема около 3 часа (в зависимост от възрастта на животното и от коя негова част е).

  При готвене в гювеч на фурна, сложете фурната първо на 250 °C докато ястието заври, след което намалете на 180 °C

  Месото може също да се свари предварително в тенджера под налягане и след това да се довари заедно със зеленчуците, при който метод времето за варене се съкращава до около час. Малко преди да стане готово се добавя магданозът и се разбърква.

  Avitohol

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Гаспачо (Gazpacho)
  предходна
  Гаспачо (Gazpacho) е най-известната по света испанска супа
  Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole)
  следващa
  Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) – традиционно английско ястие със странно име
  Гаспачо (Gazpacho)
  предходна
  Гаспачо (Gazpacho) е най-известната по света испанска супа
  Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole)
  следващa
  Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) – традиционно английско ястие със странно име

  Добавете Коментар