CLOSE
0 0
Овнешко със зеле (Fårikål) е едно от най-любимите норвежки национални ястия

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
2 кг. Месо, овнешко бут с кост
2 кг. Зеле бяло
4 с.л. Брашно
5 с.л. Пипер, черен
500 мл. Бульон, зеленчуков
Сол

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Овнешко със зеле (Fårikål) е едно от най-любимите норвежки национални ястия

Особености:

  Овнешко със зеле (Fårikål) е отличен начин за посрещане на есента.

  • 3 ч. 15 мин.
  • Порции: 6
  • Лесно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Овнешко със зеле (Fårikål) (произнася се нещо като “форикол”) е традиционно норвежко ястие, считано от мнозина за национално ястие на страната. Състои се от парчета овнешко месо с кост, зеле, черен пипер на зърна и малко пшенично брашно, които се готвят за няколко часа в гювеч. Традиционната гарнитура към ястието е картофи, варени цели с кожата. Обикновено ястието се приготвя в началото на есента и дори си има фестивал, който е в последния четвъртък на септември всяка година.

  С идването на септември в Норвегия се извършва и годишното прибиране на овцете от планинските пасища, за да се върнат в своите ферми за презимуване. След като стадата се върнат, неизбежно голяма част от порасналите и силни шилета ще отидат направо от пасищата в кланицата. Това е времето на годината, когато ястията с агнешко и овче са най-популярни. Тъй като овцете са пасли сред трева и диви билки, месото придобива изключителен вкус. Най-любимото и известно такова ястие, предлагащо богатството на норвежката есен е овнешко със зеле (Fårikål).

  Ястия с комбинации от овнешко и зеленчуци съществуват в различни форми в повечето северноевропейски страни. Яхнии с месо и зеле се срещат в немските готварски книги още 18-ти век, по-късно се разпространяват на север до Дания.  Овнешко със зеле (Fårikål) се появява в елитните норвежки готварски книги през 19-ти век и става част от норвежката национална кухня около началото на 20-ти век, когато през 1927 г. ястието е обявено за национално ястие на Норвегия.

  Въпреки чуждия си произход, може би ястието е толкова обичано, защото съставките представляват Норвегия. Агнешко от планината, картофи, току-що събрани от полето и прясно зеле, отглеждано през цялото лято. Заедно те образуват едно малко парче от Норвегия.

  Овнешко със зеле (Fårikål) е невероятно лесно за приготвяне и включва зеле и овнешко, или шилешко, като традиционно трябва да е цяло парче месо с кост. Естествено, ако ароматът на овнешко, или шилешко месо е непоносим за вас, можете да го цзамените с агнешко. Зелето и агнешкото освен със сол се овкусяват с добавянето на чер пипер на зърна. Традицията твърди, че зърната черен пипер подпомагат храносмилането и трябва да се консумират с ястието.

  Първоначално fårikål е ястие от делнични дни, но тъй като готвенето отнема време, ястието обикновено се използва като неделна вечеря, сервирана с домашно приготвена бира. Популярно е и като ястие за гости. Както споменах по-горе, ястието си има свой национален ден, наречен Fårikålens Festdag, който се провежда в последния четвъртък на септември всяка година.

  Ястието е още по-вкусно на следващия или по-следващия ден.

   

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово
  15 мин.

  Подготовка

  Традиционно се слага цяло парче месо с кост, но може да се използва и врат, като месото се нарязва на парчета. При готвене с цяло парче месо, зелката се разрязва на 4 големи парчета. Ако месото е нарязано на парчета, зелето също се нарязва на едро.
  Зелето и месото се поставят в тенджера с капак, или глинен съд с капак, като при нарязания вариант се подрежда на слоеве. добавя се черния пипер, сол и се залива с бульона.

  2
  Готово
  3 ч.

  Готвене

  Яхнията се готви на 180 градуса не по-малко от 3 часа.

  3
  Готово

  Сервиране

  Ястието се сервира горещо, като за гарнитура се предлагат сварени цели, небелени картофи.

  Avitohol

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole)
  предходна
  Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) – традиционно английско ястие със странно име
  Пача със свински език
  следващa
  Пача със свински език
  Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole)
  предходна
  Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) – традиционно английско ястие със странно име
  Пача със свински език
  следващa
  Пача със свински език

  Добавете Коментар