CLOSE
0 0
Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) – традиционно английско ястие със странно име

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
150 гр. Брашно
4 бр. Яйце
300 мл. Мляко
2 с.л. Мащерка прясна
8 бр. Пипер, черен неголеми
2 с.л. Горчица
30 мл. Олио
1 ч.л. Пипер, черен
1/2 ч.л Сол

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) – традиционно английско ястие със странно име

Особености:
  • Порции: 4
  • Лесно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) е традиционно английско ястие, състоящо се от колбаси в тесто за йоркширски пудинг, обикновено сервирано с лучен сос и зеленчуци. Великобритания е известна със странно наречените си ястия, но Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) заема едно от първите места за странно наречена храна без ясна причина за името и. Има много спекулации за това как ястието е получило името си, но никое от тях не е доказано.

  Първите сведения за Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) са от 18-ти век, като широко разпространено е мнението, че жаба в дупката е създадена като начин за консумиране на месо в бедните домакинства. Месото е била скъпа и луксозна стока, а семействата тогава са били големи, така че малкото месо, с което се е разполагало е трябвало да е част от по-голямо ястие заедно с евтини съставки.

  Йоркширският пудинг съществува от малко по-рано през същия век, а ястията на базата на тесто като цяло са популярен начин за изхранване на семейството на ниска цена. Чрез комбиниране на месо (преди да се наложат надениците, в миналото са използвали гълъби, бъбреци и пр.) с тесто, което засища и запълва, както и със сос за придаване на по-характерен вкус се получило точно такова ястие.

  Първото споменаване на Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) по име е в книга, наречена “Провинциален речник” (A Provincial Glossary), публикувана през 1787 г., където се споменава като “месо, сварено в тестена кора” (meat boiled in a crust). Може би най-важното споменаване обаче е в емблематичната “Книга за управление на домакинствата на г-жа Бийтън” (Mrs Beeton’s Book of Household Management), публикувана за първи път през 1861 г. Няколко рецепти предлагат различни меса, които могат да се използват за приготвяне на жаба в дупката, включително говеждо, бъбреци и овнешко.

  Въпреки съществуващото схващане, няма сведения, че ястието някога е било печено с жаби, заместващи месото. Смята се, че препратката към жабите се отнася до приликата на външния вид с жабите, които чакат плячка в дупките си, а главите им се виждат над земята. Това определено е странно име за ястие, защото жабите се считат за неприятни същества и изобщо не са нещо, което събужда апетита.

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово
  10 + 30 мин.

  Подготовка на тестото

  Пресейте брашното в голяма купа. Добавете солта, мащерката и черния пипер. Направете кладенче в центъра на брашното и разбийте яйцата. С дървена лъжица постепенно разбийте яйцата в брашното, след което бавно добавете иэразбийте с млякото, докато тестото стане с консистенция на гъста сметана. Трябва да не останат никакви бучки. Покрийте тестото и оставете да престои от най-малко 30 минути до 3 часа.

  2
  Готово

  Загрейте фурната до 200 °C. Загрейте голям тиган с незалепващо покритие и запечете надениците на среден огън до златисто-кафяво. Изключете котлона и намажете кренвиршите с горчицата. Изсипете олиото в тава за печене, така че дъното да се покрие и сложете във фурната за около 5 минути.

  Добавете първо надениците, а след това и тестото. Веднага върнете тавата във фурната и печете около 35-40 минути, докато тестото се надигне и стане златисто-кафяво.

  3
  Готово

  Сервиране

  Сервирайте, подправени с черен пипер и голямо парче масло.

  Avitohol

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Ирландска яхния (Irish Stew)
  предходна
  Ирландска яхния (Irish Stew)
  Овнешко със зеле (Fårikål)
  следващa
  Овнешко със зеле (Fårikål) е едно от най-любимите норвежки национални ястия
  Ирландска яхния (Irish Stew)
  предходна
  Ирландска яхния (Irish Stew)
  Овнешко със зеле (Fårikål)
  следващa
  Овнешко със зеле (Fårikål) е едно от най-любимите норвежки национални ястия

  Добавете Коментар