CLOSE
0 0
Песто Дженовезе (Pesto genovese)

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

25 гр. Босилек
35 гр. Сирене Пармиджано
15 гр. Сирене Пекорино
8 гр. Кедрови семки
50 мл. Зехтин
1 ск. Чесън
1 щ. Сол едра

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Песто Дженовезе (Pesto genovese)

Песто Дженовезе е един от кулинарните символи на област Лигурия и съдържа в името си името на столицата Генуа.

  • 15 мин.
  • Лесно

Продукти

Приготвяне

Сподели

Песто Дженовезе е студен сос, синоним и символ на Генуа и цяла Лигурия, който от десетилетия е сред най-известните и най-популярните сосове в света.
Първите писмени сведения за песто Дженовезе каквото го поднаваме днес могат да бъдат открити още през 19 век когато през през 1863 г. гастрономът Джовани Батиста Рато публикува своята книга La Cuciniera Genovese. Оттогава рецептата не е променяна.

Смята се, че Песто Дженовезе има два предшественика, датиращи още от римската епоха. Древните римляни са яли подобна паста, наречена moretum, която е била направена чрез смачкване заедно на чесън, сол, сирене, билки, зехтин и оцет, а понякога и кедрови ядки. Използването на тази паста в римската кухня се споменава в Приложение Vergiliana – древна стихосбирка, в която авторът описва приготвянето на moretum.

През Средновековието популярен сос в генуанската кухня е аглията, която по същество представлява каша от чесън и орехи, тъй като чесънът е основен елемент в храненето на лигурийците, особено за моряците.

За да направите истинско генуезко песто, ви е необходимо мраморно хаванче и дървено чукало (както е описано в оригиналната рецепта) и … търпение. Също така трябва да се уверите, че листата от босилек не са измити, а почистени с мека кърпа както и, че сортът е лигурийски или генуезки босилек, с тесни листа (а не южният вид с широки листа, които често имат ментов аромат).

Песто Дженовезе се окислява от въздуха и потъмнява, затова е необходимо да се приготви възможно най-бързо, след което да се прибере в хладилник в затворен съд като повърхността му трябва да е покрита с тънък слой зетин.то

Можете да съхранявате прясно приготвеното песто Дженовезе  в херметически затворен контейнер за 2-3 дни. Пестото може също да се замразява в малки буркани и след това да се размрази в хладилник, или при стайна температура.

Както всяка традиционна рецепта, всяко семейство има своя собствена за Песто Дженовезе, но тази която ви представям, е одобрената от Генуезския консорциум Песто.

Стъпки при Приготвяне

1
Готово
15 мин.

Приготвяне

Започнете да приготвяте пестото, като поставите обелената скилидка чесън в хаванче заедно с няколко зърна едра сол. Започнете да смачквате съставките и, когато чесънът достигне консистенция на сметана, добавете листата босилек заедно с щипка едра сол, която ще послужи за по-добро смачкване на влакната и запазване на приятен ярко зелен цвят.

Мачкайте босилека към страните на хаванчето, докато от листата на босилека излезе яркозелена течност. В този момент добавете кедровите ядки и продължете мачкането на съставките до получаване на кремовидна текстура.

Добавяйте настърганите сирена по малко, като бъркате непрекъснато, за да направите соса още по-кремообразен, и накрая екстра върджин зехтин, излят на струйка, докато продължавате да бъркате с чукалото. Разбъркайте добре съставките, докато получите хомогенен сос. Вашето автентично генуезко песто е готово за употреба!

2
Готово

Сервиране

Песто Дженовезе обикновено се сервира на обяд, или вечеря като сос за тестени изделия, обикновено с трофи, ньоки, тестароли или тренде.

Генуезците също го използват за подобряване вкуса на традиционни супи като например Минестроне, добавяйки една супена лъжица към порцията си.

Също така се използва за мазане върху фокача, брускета или фарина.

Avitohol

Отзиви за Рецептата

Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
Коктейл Космополитън (Cosmopolitan)
предходна
Коктейл Космополитън (Cosmopolitan) – един стар коктейл преоткрит през 80-те
Шатобриан за двама
следващa
Шатобриан за двама – романтиката на френската кухня
Коктейл Космополитън (Cosmopolitan)
предходна
Коктейл Космополитън (Cosmopolitan) – един стар коктейл преоткрит през 80-те
Шатобриан за двама
следващa
Шатобриан за двама – романтиката на френската кухня

Добавете Коментар