CLOSE
 • Начало
 • Основни ястия
 • Бьоф Строганов (Беф-Строганов) е изключително популярно ястие от Руската империя
1 0
Бьоф Строганов (Беф-Строганов) е изключително популярно ястие от Руската империя

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
800 гр. Месо, телешко филе
2 гл. Лук, кромид
100 гр. Масло
300 мл. Сметана
2 с.л. Брашно
2 с.л. Доматено пюре
Пипер, черен
Сол

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Бьоф Строганов (Беф-Строганов) е изключително популярно ястие от Руската империя

Особености:

  Бьоф Строганов е може би най-популярното руско ястие в световен план.

  • 50 мин.
  • Порции: 4
  • Средно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Бьоф Строганов е една от най-популярните руски рецепти от царско време. Счита се, че е наречена на Граф Александър Григориевич Строганов (1795-1891) и е създадена от неговия личен готвач Андре Дюпон.

  Графът е последният по мъжка линия в славния род на Строганови. Той е останал в народната памет освен с ястието Бьоф Строганов, също и с това, че дарява семейната си библиотека на Томския университет, основава Новоросийския университет в Одеса и дълго време е генерал-губернатор на Новоросия.

  Според популярната история времето не пощадило изключителния политически и обществен деец и почти всичките му зъби паднали. В резултат на това той трябвало да се откаже от любимото си говеждо месо.

  Но главният готвач на графа, французинът Андре Дюпон, измислил рецепта за него, където малки парченца месо се задушават в специален сос с лук и сметана и стават крехки и лесни за дъвчене. Нарекли ястието”beefstroganoff”, което в превод от френски означава “говеждо Строганов”.

  Според друга популярна история като изключително богат човек и като бездетен наследник и на двата клона на Строганови (графския и баронския), Строганов, според обичая на благородниците, държал “отворена трапеза” (открытый стол) в Одеса. Това означавало, че всеки образован или прилично облечен човек можел да влезе на обяд от улицата.

  Именно за такива открити маси Бьоф Строганов бил изобретен от един от неговите готвачи: малки парчета месо, пържено, със сос, който се сервира не отделно, какъвто бил обичаят във Франция, а заедно както в Русия. Ястието бива оценено първо от авторите на готварски книги в Одеса. Именно оттам започва и широката му общоруска популярност.

  За първи път рецепта за “говеждо месо с горчица Строганов ” е публикувана в книгата “Подарък за млади домакини” (Подарок молодым хозяйкам) на Елена Молоховец през 1871 г. Бьоф Строганов обаче е по-старо ястие, но оригиналната рецепта не е оцеляла, в резултат на което съществуват различни вариации на рецептата както в Русия, така и според културите на различните държави.

  Едно от най-важните неща при приготвянето е нарязването на месото и запържването му оваляно в брашно. Месото се реже на тънки ивици напречно на мускулните влакна, за да бъде лесно за дъвчене. Запържването в брашно трябва да е бързо на висока температура, като добавя лека кафява коричка на парченцата месо. В соса понякога се слага и доматено пюре, също така кисели краставички, а понякога и горчица.

   

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово
  10 мин.

  Подготовка на продуктите

  Месото се нарязва на тесни ивички (5 - 6 см. дължина, 0.5 дебелина, 1 см. ширина) напречно на мускулите влакна. Лукът се нарязва "жулиен".

  2
  Готово
  40 мин.

  Готвене

  Ивиците месо се овалват леко в брашно и се запържват няколко минути в тиган с маслото, лука, солта и пипера. Пържи се кратко, на силен огън, като на дъното се слага лукът, а месото върху него, така че да няма пряк контакт с дъното на тигана, в противен случай телешкото месо става твърдо.

  Разбърква се и се пържи 5 - 7 минути след което котлонът се намалява. Добавя се сметаната и доматеното пюре и се готви още около 10 - 15 мин на слаб огън, докато сосът започне да се сгъстява.

  3
  Готово

  Сервиране

  Бьоф Строганов се сервира задължително горещо с гарнитура пържени картофи, или картофено пюре.

  Avitohol

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Ригатони с дреболии (Rigatoni con la pajata)
  предходна
  Ригатони с дреболии (Rigatoni con la pajata)
  Сельодка под шуба (Сельдь под шубой)
  следващa
  Сельодка под шуба (Сельдь под шубой)
  Ригатони с дреболии (Rigatoni con la pajata)
  предходна
  Ригатони с дреболии (Rigatoni con la pajata)
  Сельодка под шуба (Сельдь под шубой)
  следващa
  Сельодка под шуба (Сельдь под шубой)

  Добавете Коментар