CLOSE
0 0
Коктейл “Куба Либре” (Cuba Libre)

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
50 мл Ром, бял
120 мл Кока-Кола
10 мл Лайм, сок
1 резен Лайм
Лед

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Коктейл “Куба Либре” (Cuba Libre)

Особености:

  Има само четири съставки, но е важно как ще ги подберете.

  • 5
  • Порции: 1
  • Лесно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Ром и „Кока-Кола“ – тази популярна от цял век комбинация покори целия свят и дълго време беше предпочитана напитка не само в ресторантите, но и в домовете, заедно с още популярни кубински коктейли като “Мохито” и “Дайкири“. Но дали коктейл “Куба Либре” е само това и какво се крие зад гръмкото му име? Научете сега.

  Какво представлява коктейл “Куба Либре”

  „Кока-Кола“, лек ром, лайм и лед – това са класическите съставки на коктейл “Куба Либре”. Наливат се във висока хайбол коктейлна чаша (или водна чаша) и се сервира със сламка. Изглежда съвсем просто и наистина е, но тайната на напитката е в правилния подбор на съставките.

  Тайната на “Куба Либре”

  На първо място: лайм, а не лимон. Лаймът има по-особен вкус с пикантна киселинност, която подчертава сладостта на рома и колата и им позволява да се плъзгат по небцето. Той позволява да усетите леката горчивина в колата, както и тревистите нюанси в рома.

  На второ място: ромът. Различните видове ром придават различен вкус на коктейла, разбира се. Марката Bacardi твърди, че не само е създала правилния ром за “Куба Либре”, но и дори е причината за появата на името на коктейла. Аз обаче ъм твърд, много твърд почитаел на Havana Club и използвам винаги него.

  Историята

  Според легендата всичко започва през 1900 година, по време на Испано-американската война. Америка тъкмо е започнала да внася „Кока-Кола“ в Куба. Рекламният директор на „Бакарди“ Фаусто Родригес твърди, че е бил свидетел на раждането на коктейла. Според неговия разказ всичко се случва в кубински бар, където един от капитаните на американската армия сипва „Кока-Кола“ и изцежда малко лайм в чашата си с „Бакарди“, след което вдига наздравица с думите: „Por Cuba Libre!“ (За свободна Куба!). Cuba Libre е лозунгът на кубинското движение за независимост, но така се превръща и в име на коктейла.

  Дали историята е реална или измислена, е спорно. Факт е обаче, че коктейлът е страхотен маркетингов триумф на двете марки напитки. Бързото разпространение на рома и „Кока-Кола“ прави съставките на коктейла лесно достъпни, а коктейлът става любим в цял свят. А ние… ние получаваме този любим коктейл с приятен вкус.

  Вариации на “Куба Либре”

  Въпреки че съдържа само 4 съставки, “Куба Либре” има доста вариации. Те се състоят предимно в различните съотношения и в добавянето на допълнителни съставки.

  Вариантите могат да използват тъмен ром, Пепси или местни напитки, имитиращи „Кока-Кола“. Когато се използва отлежал ром, коктейлът може да се нарича и Cubata. Понякога се добавят и джин или битер, за по-богат вкус.

  В следващите редове ще намерите класическата рецепта на Международната асоциация на барманите.

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово

  Приготвяне

  Напълнете висока хайбол коктейлна чаша (или водна чаша) с кубчета лед. Сипете вътре рома, безалкохолното и сока от лайм. Сервирайте с резен лайм и сламка.

  Todorka

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Шотландска картофена салата Арън (Arran Potato Salad)
  предходна
  Шотландска картофена салата Арън (Arran Potato Salad)
  Пастицио (Παστίτσιο) - гръцката лазаня
  следващa
  Пастицио (Παστίτσιο) – гръцката лазаня
  Шотландска картофена салата Арън (Arran Potato Salad)
  предходна
  Шотландска картофена салата Арън (Arran Potato Salad)
  Пастицио (Παστίτσιο) - гръцката лазаня
  следващa
  Пастицио (Παστίτσιο) – гръцката лазаня

  Добавете Коментар