CLOSE
 • Начало
 • Супи
 • Кълън скинк (Cullen skink) – най-популярната шотландска супа
0 0
Кълън скинк (Cullen skink) – най-популярната шотландска супа

Споделете на стената си:

Или можете да копирате и споделите адреса по-долу

Продукти

Настройка на порции:
1 кг Пикша пушена
1 глава Лук голяма
2 бр. Картофи големи
1 л Мляко
1 бр. Дафинов лист
1 връзка Магданоз
за задушаване Масло

Любими Рецепти

Трябва да с профила си, или да се Регистрирате, за да добавите това съдържание към вашите предпочитания.

Кълън скинк (Cullen skink) – най-популярната шотландска супа

Особености:

  Шотландската рибена супа Cullen skink се приготвя само за половин час.

  • 30
  • Порции: 4
  • Лесно

  Продукти

  Приготвяне

  Сподели

  Твърди се, че доста странното име Кълън скинк идва от галската дума за „есенция, същина“. Първоначално Кълън скинк (Cullen skink) се прави от вид бульон, приготвен с остъргваното говеждо месо от предните крака на говедото. Тежките години след 1890 правят така, че шотландците да не могат да купуват този продукт. По това време пристанището Cullen (Кълън, завършено през 1819 г.) се е превърнало в процъфтяващ център на риболова на херинга и селото също се е специализирало в производството на пушена пикша.

  Тъй като много местни семейства имат опит в риболова, те се насочват към пушена пикша, която е в изобилие. И именно с помощта на пушена пикша и други достъпни продукти се получава тази отличителна, вкусна супа Кълън скинк . Днес домакините в Шотландия все още я правят, но можете да я поръчате и в много местни ресторанти.

  Състезание за Кълън скинк

  През януари 1999 г. BBC2 изпрати екип от популярната им програма за храна и напитки, придружен от водещия Майкъл Бари, за да заснеме състезание за приготвяне на Кълън скинк от местни домакини. Днес има световно първенство по готвене на супата.

  Град Кълън е домакин на Световното първенство на Cullen skink всяка година. Състезанието изправя един срещу друг най-добрите майстори на Кълън скинк, като журито извършва дегустация на сляпо. Най-високият резултат се обявява за световен шампион на Кълън скинк. То е отворено за всеки желаещ да участва или просто да гледа.

  Рецептата за Cullen skink

  Рецептата, която ще ви предложим тук, отразява най-добрата традиция в приготвянето на супата. Приготвя се изключително бързо и е много вкусна. Ако не откриете пикша, можете да я замените с треска или минтай, но все пак няма да получите съвсем същия вкус.

  Стъпки при Приготвяне

  1
  Готово
  5

  Подготовка на продуктите

  Сварете и намачкайте картофите на пюре. Нарежете магданоза – и листата, и стъблата, но поотделно. Нарежете лука на ситно.

  2
  Готово
  25

  Приготвяне на Cullen skink

  Сложете млякото да заври леко. Сложете вътре нарязаната на шайби пикша за три минути заедно с дафиновия лист и стръковете магданоз (запазете листата за по-късно). Изключете котлона и оставете за 5-10 минути, след което извадете рибата и оставете настрана.

  В голям тиган леко задушете лука в маслото за няколко минути. Добавете затопленото мляко към лука и добавете картофено пюре. Бъркайте внимателно.

  Нарежете пикшата на хапки, като се уверите, че сте отстранили всички кости и кожата. Добавете към супата заедно с листата магданоз и гответе още 5 минути. Подправете на вкус, но си струва да запомните, че пушената риба сама по себе си е доста солена.

  Todorka

  Отзиви за Рецептата

  Все още няма публикувани мнения за тази рецепта. Използвайте формуляра по-долу, за да публикувате вашето мнение
  Кнедли от Трентино (Canederli trentini)
  предходна
  Кнедли от Трентино (Canederli trentini) – оригинална италианска рецепта
  Шкембе по римски (Trippa alla romana)
  следващa
  Шкембе по римски (Trippa alla romana)
  Кнедли от Трентино (Canederli trentini)
  предходна
  Кнедли от Трентино (Canederli trentini) – оригинална италианска рецепта
  Шкембе по римски (Trippa alla romana)
  следващa
  Шкембе по римски (Trippa alla romana)

  Добавете Коментар